Guide: 12 espresso typer som du burde kjenne til

Latte, espresso og cappuccino – det finnes mange forskjellige kaffetyper der ute, så mange at det har blitt nesten til et eget språk. Derfor har vi laget denne guiden som forklarer de forskjellige elementene for hver kaffetype.

I de siste årene har kaffe også modernisert seg med for eksempel, finmalt kaffe i kaffekapsler, nye kaffemaskiner og samt nye teknikker som har gjort konsumering av kaffe til en opplevelse. Verdt å nevne at vi har tatt i betraktning at man bruker en espressomaskin - enten hel eller semi-automatisk maskin. Under vil du finne de 12 espresso kaffe som konsumeres mest i verden.

Hva er espressobaserte kaffetyper?

Espressobaserte kaffetyper er kaffe laget med en espressomaskin som har tre ingredienser; espresso, steamet melk, og skum. Forskjellen mellom ulike espressotypene er fordelingen mellom espresso, melk og skum. Noen espressotyper har noe mer av ingrediensene enn andre, samt så brukes det ofte noe som kalles for «garnish» som kan være flytende sjokolade på toppen av en cappuccino eller karamellstrø i en moccachino.

I denne guiden vil vi beskrive hva forskjellen er, og hvor stor andel av de ingrediensene kaffetypene har.

1. Espresso

Espresso er fundamentet og den viktigste delen for enhver espressobasert drink. Verdt å nevne at en enkel espresso er en av de vanligste kaffetypene og den enkleste.

Fremgangsmåte: Hvis du bruker en kapselmaskin, plasserer du en kapsel i maskinen og trykker på den knappen som lager en enkel espresso. Hvor kort eller hvor lang du ønsker at espressoen skal være er opp til deg. Husk å varme koppen på forhånd for bedre smak.

2. Dobbel espresso

En dobbel espresso (også kalt «doppio») dette er to espressokapsler eller 2 espressoskudd i en espressokopp. Det er mange som tror at dette er en såkalt lungo, men dette er faktisk 2 skudd med espresso. Hvis du ønsker å lage en doppio, anbefaler vi en større kopp og at koppen er varmet på forhånd for bedre smak.

3. Kort Macchiato

En kort macchiato ligner en espresso, men med en liten dash av steamet melk og skum for å dempe den harde smaken av en espresso. Du vil oppdage at en barista i forskjellige land tilbereder en kort macchiato annerledes. Men den tradisjonelle måten å lage en kort macchiato er følgende:

En dose med espresso i et kort glass, eller en espressokopp. En liten dose med melk og skum plassert på toppen av espressoen.

4. Lang Macchiato

En lang macchiato er den samme som en kort macchiato, men med en dobbelt dose av espresso. Den samme tredjedelsregelen gjelder i den tradisjonelt laget lange macchiato. 

Oppskrift: 2 doser med espresso i et glass eller en espressokopp. En klatt med dampet melk og skum plassert på toppen av espressoen.

Barista-tips: Nøkkelen til å lage tre lag er å plassere duppen av dampet melk og skum på toppen av espressoen, og deretter forsiktig vri koppen med mot klokken et par ganger for å blande melk og espresso sammen.

5. Ristretto

En ristretto, også kalt en corto, er en «kort» espresso, tilberedt med samme mengde malt kaffe som en espresso, men med finere malingsgrad og mindre vann (ca. 15–20 ml).

Oppskrift: Bruk en dose med espresso med halv mengde med vann. Stopp maskinen når du ser at espressoen får en lysere farge.

6. Long Black (Americano)

Americano er en espresso tilsatt kokt vann. Passer perfekt om du liker smaken av espresso, men ønsker en mindre sterk kaffe, omtrent som filterkaffe.

Lag espresso først, og tilsett kokt vann. Espresso betyr å presse hurtig gjennom under trykk. Det er nettopp det som er prinsippet for espresso, vannet blir presset gjennom espresso-kaffen med 9 bar trykk. Kaffen er normalt mørkere brent og alltid svært fint malt. Når du tilsetter kokt vann av ønsket mengde, får du en mildere kaffe, men med den gode espresso-smaken.

7. Caffé Latte

Caffè latte er en vanlig kaffedrikk som idag stort sett tilberedes av espresso og melk. Forholdet mellom espresso og melk varierer, men alt fra én del espresso til tre deler melk og opp til én del espresso til åtte deler melk er definert som en caffè latte. Caffè latte serveres oftest i store kopper eller glass på ca. 30 cl eller mer og er dermed en mildere kaffedrikk (og større i volum) enn cappuccino.

Oppskrift: En dose espresso i et glass eller stor kopp. Tilsett steamet melk og plasser 1 cm skum på toppen.

8. Cappuccino

Cappuccino er italienenes morgenkaffe og bør serveres i kaffekopper av porselen som holder godt på varmen. Ønsker du en mildere variant, så bruker du kun enkel espresso. Du lager melkeskum enten ved hjelp av en steamer som finnes på espressomaskinen eller en melkeskummer.

Oppskrift: En dose med espresso i en stor og varmet cappuccino kopp. Tilsett dampet melk. Tilsett 2-3 cm mikroskum på toppen av dampet melk. Dryss sjokolade på toppen av kaffen. 

9. Flat White

En flat hvit (Flat White) er en kaffe du først og fremst finner i Australia og New Zealand. Den er laget på samme måte som en cappuccino, forventet at den ikke har noe skum eller sjokolade på toppen.

Oppskrift: 1 dose med espresso i en varm porselenkopp. Tilsett dampet melk i koppen, men ikke mikroskum.

10. Piccolo Latte

En piccolo latte er en café latte laget i en espressokopp eller liten glass. Dette betyr at den har en veldig sterk, men myk espressosmak takket være steamet melk og mikroskum. Du kan lage en piccolo latte med enten en espresso eller ristretto dose.

Oppskrift: 1 dose med espresso eller ristretto dose av espresso i en varmet espressokopp. Tilsett dampet melk og liten mengde mikroskum.

11. Mokka

En mokka er en blanding mellom en cappuccino og varm sjokolade. Den lages ved å blande sjokoladepulver med et espressoskudd og deretter tilsette dampet melk og mikroskum i drikken.

Oppskrift: 1 dose med espresso i en varmet kopp. Tilsett en skje sjokoladepulver i espressoskuddet og bland. Tilsett dampet melk. Tilsett 2-3 cm mikroskum. Dryss sjokoladepulver på toppen.

12. Affogato

En affogato er en enkel og velsmakende kaffe perfekt til dessert eller om sommeren. Den lages ved å plassere ett stort utvalg av vaniljeis i et enkelt eller dobbelt skudd med espresso.

Oppskrift: Tilsett en skje vaniljeis i et glass. Hell et enkelt eller dobbelt skudd med espresso over vaniljeisen.

Barista Tips: Hvis du har lyst på et irsk spark, legg til et skudd med Frangelico-likør i blandingen.

Eldre innlegg
Nye innlegg
Lukk (esc)

Lyst på en lifetime rabatt på Ama Caffe produkter?

Meld deg på vår ekslusive liste av kunder og få en lifetime rabatt på 10% på dine bestillinger!

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Søk

Handlekurv

Handlekurven din er tom
Kjøp nå