Panna cotta er en av de dessertene som er mest kjent og verdsatt i Italia og i utlandet. Den nytes overalt i verden. Panna cotta er perfekt for 17 mai siden man kan mikse inn blåbær og bringebær som topping.
En kort historie om Panna cotta
Denne oppskriften har piemontesisk opprinnelse og kommer fra bloggen Danielas Italia, men for å være mer presis, kommer desserten fra Langhe-området. Der har de laget denne fabelaktige desserten siden i begynnelsen av 1900 tallet.
Det er flere måter å tilberede panna cotta på. Du kan bruke blant annet bringebærsaus, pasjonsfruktsaus og mangosaus. Alle er sikkert veldig gode, men den tradisjonelle måten å lage panna cotta på, er med vaniljearoma og karamellsaus.
Som Daniela sier «Hvis du ikke har så mye erfaring med desserter, kan Panna cotta være en bra start. Det vil bli en suksess og gjestene dine vil bli positivt overrasket.»
Selve tilberedelsen tar ca 20 minutter og du trenger en ca tid på 3-4 timer med avkjøling.
Du trenger følgende ingredienser: (Serverer ca 7-8 personer)
For Panna cotta:
- 500 ml kremfløte
- 200 ml helmelk
- 100 g sukker
- 1 vaniljestang
- 10 g gelatinplater
- Evt: 1 SS romlikør hvis du ønsker det.
- Friske bringebær og blåbær som topping
For karamellsausen
- 90 g sukker
- 50 ml vann
Her er fremgangsmåten til hvordan du lager panna cotta:
Steg 1:
Legg gelatinplatene i en skål med kaldt vann, og la dem ligge i bløt i 10 minutter til de er myke.
Steg 2:
Varm opp sukkeret og vannet i en tykkbunnet kjele og la det smelte på middels varme, til du får lys karamell-farge. Pass på at sukkeret ikke renner seg. Nå må du hele tiden røre i sukkeret med tresleiv så det blir jevnt brunt.
Steg 3:
Hell karamellen i en avlang brødform, eller fordel karamellen i små porsjonsformer. Hold formen med et kjøkkenhåndkle så du ikke brenner deg. Vend på formen så bunnen og sidene er jevnt dekket.
Steg 4:
Sett formen kjølig så karamellen stivner.
Steg 5:
Snitt opp vaniljestangen på langs og skrap ut frøene.
Steg 6:
Ha vaniljestangen og vaniljefrøene i en kjele. Hell i kremfløten, melken og tilsett sukkeret.
Steg 7:
La fløteblandingen stå og trekke på lav temperatur uten å koke i ca. 10 minutter. (til ca. 80 grader.) NB: Ta vaniljestangen ut av kjelen.
Steg 8:
Ta gelatinplatene ut av vannet og klem ut vannet, og rør dem inn i fløteblandingen til gelatinplatene har løst seg opp.
Steg 9:
Sil blandingen i en finmasket sil og la avkjøle noen minutter. Evt tilsett rumlikøren, hvis du ønsker det.
Steg 10:
Sil fløteblandingen for andre gang og hell i formen eller porsjonsformer.
Steg 11:
Avkjøl noen minutter før du setter det i kjøleskapet til det stivner.
Server panna cottaen med litt frisk bærsaus og eventuelt litt friske bær. Kan lages 1-2 dager før servering.
Vel bekomme!